Büşra Arslan Özel

Büşra Arslan Özel


Kitaplar çocuğun gelişimini destekliyor

27 Şubat 2022 - 12:33

Kitaplar çocuğun gelişimini destekliyor

Çocuğun gelişim sürecinde kitapların katkısı oldukça büyük. Gelişim özelliklerine göre seçilen kitaplar psikolojik, akademik olmanın yanında nörolojik desteklerde sağlamaktadır. Çocuğun gelişim alanlarının desteklenmesi için 1 yaşından itibaren kitap ile bağının kurulması gerekmektedir. Bu yaş itibariyle kitaplarla ilişkili olan çocuğun dil aşinalığı oluşmakta, kelime bilgisi artmakta, bakış açısı gelişip genişlemektedir. Küçük yaş grubu için tercih edilen kitapların çocuğun sağlığına zarar vermeyecek materyallere sahip olması dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Bununla birlikte yapılan doğru kitap seçimleriyle çocuğun ince motor becerileri gelişecek, oyun -oyuncak ilişkisi kurmasına fayda sağlayacaktır. 
Yaş grubuna göre çocukların kitaplara ve ebeveynlerine gösterdikleri tepkilerde farklılıklar görülmektedir. 1 yaş civarında dinleyici olarak etkin olan çocuklar 2 ile 4 yaş aralığında dinlemenin yanı sıra kitaptaki resimlere bakarak anlatma eğilimi göstermeye başlamaktadır. 4-6 yaş aralığında anlatmayla birlikte kitaptaki öykülerle ilgili soru sorar ve bu sorulara cevap aramaktadırlar. 5-6 yaşlarında ise artık ayrıntıları fark edebilecek düzeye gelir, öykülerden yeni hikayeler çıkarırlar. 
Çocuklar için yapılan kitap seçiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken husus kitap içeriğinin çocuğa uygunluğudur. Hikaye seçimleri çocuğun dikkatini çekecek, kişisel özelliklerine uygun olmalıdır. Ebeveyn çocuğun gelişim özelliklerine uygun kitapları seçenek olarak çocuğa sunmalı, hangisini okuyacağına çocuk karar vermelidir. Bu seçim çocuğun kitap okuma alışkanlığa artı bir değer katacaktır.

Yetişkinler de çocuklara kitapların değerini hissettirmeli ve onlara rol model olduğunu unutmamalıdır.

Psikolojik Danışman
Büşra Arslan ÖZEL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum