Güney Ergu

Güney Ergu


İkizdere Yok Olmasın!

06 Mayıs 2021 - 18:14 - Güncelleme: 06 Mayıs 2021 - 18:16

Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’nin gündemine oturan bir eylem gerçekleşti. Kadını, yaşlısı, köylüsü iş makinalarının önüne geçmiş büyük bir direniş örneği göstermişti. Peki bu direnişe neden olan olay neydi? Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İyidere sahil mevkiine yapılması planlanan Lojistik bir liman. İktidara yakınlığı ile bilinen CENGİZ inşaat A.Ş’nin üstlendiği proje; bazı ortaya atılan iddialara göre ihaleye bile çıkarılmadan direk bu şirkete verilmişti. Bedeli ise dudak uçuklatan bir rakam. Tam : 1 MİLYAR 719 MİLYON TL.                          
Proje kapsamında deniz dolgusu ham maddesi temini için üstelik bölgede taş ocaklarının kurulması planlanıyor. Bu amaçla Cevizlik ve Gürdere köylerinde 17 adet parsel içi acele kamulaştırma kararı çıkarılmış. Köylülerin orada yaşayan insanların karşı çıkma sebepleri çok açık ortada. Atadan dededen yıllardır süregelen yaşam alanları olan doğa harikası köyleri taş ocakları ile yok olacağı ve bundan başta kendileri, canlılar olmak üzere çevrenin tüm güzelliğinin etkileneceği kaygı unsuru oluşturmaktaydı. Bence de haklılar. Bu insanlar gelenekleri doğrultusunda yaşayan hayvanlarını keçilerini orada otlatan o derenin suyundan içen, o çok severek yediğimiz bal'ı bile o bölgede üreten, çayını yetiştiren ormanından faydalandıkları geçim kaynakları resmen ellerinden alınmak isteniyor.                             
  Rize valisi her ne kadar ilimiz için çok güzel bir proje açıklaması yapsa da başta muhalefet partileri olmak üzere bir çok siyasi temsilci aynı fikirde olmadıklarını, söz konusu bölge halkının haklı direnişine destek verdiklerini konuya bir an önce çözüm bulunması gerektiğini projenin çevrede doğa katliamına yol açacağını savundular.                                                               CHP Kadın kolları genel başkanı sayın AYLİN NAZLIAKA'da geçtiğimiz günlerde bölgeye gelip sosyal medya ve bazı haber kuruluşlarına canlı yayınla bağlanarak; Taşı toprağı altın bu güzel derede balık tutan insanların bu doğa harikası bölgenin üzerinden çekin artık kirli ellerinizi. Karadeniz' lilerle birlikteyiz ve bu onurlu mücadelelerinde tüm örgütümüz emekçilerimizle birlikte dönüşümlü olarak bu nöbeti tutmak için buradayız.' dedi.                                                  
   Sanat camiasından Mega Star TARKAN da konu hakkındaki görüşlerini sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım ile çevreye doğaya canlıya  olan duyarlılığını bir kez daha göstererek  mesaj yayınladı. Canım memleketim RİZE, canım İkizdere; Acılı. Feryadınızı duyuyorum, içim yanıyor. Doğanızı, yurdunuzu korumak  istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım. Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler ; Çocuklarımıza yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamı reva görenler, bi dursun artık. YETER diyerek isyanını dile getirdiği görüldü.                                                                 
   Son olarak ulaştırma ve altyapı bakanlığından konu hakkında bilgilendirme toplantısı yapmak üzere bölgeye gelen yetkililer ile bölge haklı uzlaşamamış köylülerden bir çoğu toplantıyı terk ederek tepkilerini göstermişlerdi. Hatta yüklenici firma çalışanları ile zaman zaman aralarında yaşanan arbede sonucu güvenlik güçlerinin biber gazı kullandığı ve cep telefonu ile görüntü alma izni vermediği gelen bilgiler arasında. Konuyu toparlayacak olursak elbette bazı projeler hayata geçecek ülke ekonomisi ve kalkınma adına bir şeyler tabi ki yapılacaktır. Daha önce Batman Hasankeyf in baraj yapılması ve koca bir tarihin sular altına gömülmesi yine gündem olmuş ama önüne geçilememişti. Barajlar mutlaka önemli yatırımlar ama Batman ilinde yada çevresinde baraj yapılacak başka bir yer belirlenemez miydi? Yine bugün İkizdere; Bölge halkı taş ocakları içinde kaybolup gidecek mi?.    Taş ocaklarıda yapılır elbet. Ama insanların yaşam alanlarını doğayı etkileyici çevreyi yok edici biçimde olmamalı. Bırakalım bazı güzellikler yerinde kalsın, bazen deriz ya üzerine bir şey koyamıyorsan mevcut olanı koru, tamda bu konuyla bütünleşiyor. Koruyalım değerlerimizi, doğamızı canlıları, bırakalım olduğu gibi kalsın ve bunu böyle kabul edelim, yaşatalım kirletmeden yarınlara tertemiz bırakalım.                                
 Bir fotoğraf görmüştüm yurt dışında çok etkilenmiştim.1960 lı yıllarda çekilmiş siyah beyaz bir kare ve 2000 li yıllarda aynı noktadan çekilmiş bu kez renkli bir kare. İkisini yanyana getirmişler ve aradaki fark sadece renkleriydi o kadar güzel korumuşlar ki o bölgeyi, belki bir iki tabela ismi değişmiş, çöp bidonu konmuş gibi gibi çok ufak farklar var. Yaşamın olduğu her yer güzel ve özeldir.                                                 Diliyorum ki en kısa zamanda konu hakkında gerekli çalışmalar başlatılır ve hatta meclis gündemine taşınır. Ülkemiz güzel, ülkemiz cennet. Dün Hasankeyf bugün İkizdere doğamız yok olmasın.                                       
          Sevgiyle kalın...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum