Esbaş dijitalleşmede Türkiye'ye model olacak

Esbaş'ın 2013 yılında başlattığı digital dönüşüm çalışmalarında büyük yol aldığı, Türkiye'de serbest bölgecilikte bir çok alanda yürüttüğü liderlik vasfını, dijitalleşme konusunda da sürdürdüğü, bu alanda da Türkiye'de model olma iddiasını taşıdığı bildirildi.

Esbaş dijitalleşmede Türkiye'ye model olacak
20 Mayıs 2021 - 12:11
Yapılan yazılı açıklamaya göre, ESBAŞ, tüm iş birimlerinde üretilen gündelik veriyi, elektronik ortamda tüm çalışanların iş yapış ve karar verme tarzlarında, anlamlı ve destekleyici olarak kilit rol alacak kurumsal hafızaya dönüştürerek arşivliyor ve bu verilere kolayca erişimi sağlıyor. Süreci, bugün artık elde edilen dijital verileri iş modellerinin merkezine yerleştirerek, bir üst nokta olan Endüstri 4.0 aşamasına getirmiş bulunduklarını vurgulayan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, bu sürecin ESBAŞ’ın tüm birimlerinde devam ettiğini belirtti ve dijital dönüşüm konusunda şirketlerinde sürdürülen çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
''Dijital dönüşüm yolculuğuna, 2013 yılında kendi iç süreçlerimizi geliştirme kararını alarak çıktık. Bilgi Sistem ve Teknolojileri Birimimizi içimizdeki yazılım ihtiyacını geliştirmek düşüncesi ile kurduk ve kendi içimizde yazılımlarımızı yapmaya başladık. Daha sonra tüm lider ekibinin sistem geliştirme konusunda eğitimler almasını sağladık. Bu şekilde herkese sistem bakışı kazandırmış olduk ve hepimiz öyle bakmaya başladık. Biz ESBAŞ olarak yazılımlarımızı kendi içimizde geliştiriyoruz ve bunlara sahip çıkıyoruz. Bu şekilde de sürdürülebilir olmasını sağlıyoruz.''
Gelinen aşamada, ESBAŞ’ın artık büyük veri analizi yapabilen, iş süreci modelleme araçları ile elektronik olarak üretebildiği ve uygulamaya alabildiği süreçleri ile kendi kendisine yetebilen bir şirkete dönüştüğünü aktaran Dr. Faruk Güler, ''ESBAŞ, üretim, planlama, satın alma, mali işler, müşteri ilişkileri ve insan kaynakları uygulamalarını elektronik ortama taşımış ve diğer tüm süreçler ile entegre etmiş, öneri ve inovasyon sistemlerini dijital olarak yönetmeye başlamış bir şirket haline gelmiştir'' dedi.
Faruk Güler, şirketlerindeki dijitalleşmenin her adımda yeni bir kapı daha açarak, ESBAŞ’ı farklı dönüşümlerin yolculuğuna çıkabilecek kabiliyette bir şirkete dönüştürdüğünü belirterek, ''ESBAŞ açısından, dijital dönüşümden, Endüstri 4.0’a geçişin ilk emarelerini görmeye başladığımızı söylemeliyim. Bugüne kadar bu nefes kesen yolculukta, ESBAŞ’a uygun şekilde özelleştirilmiş ‘just in time’ felsefesine sahip birçok sistem, çok kısa bir zamanda dijital dönüşüm olarak hayatımıza girdi'' şeklinde konuştu.
ESBAŞ bünyesindeki şirketlerin dijitalleşmede sağladıkları aşamalar hakkında bilgi veren Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesinde, 20 binde fazla kişiye sıcak yemek servisi yapan ESBAŞ Gıda İşletmeleri Üretim Tesisinin dijitalleşmeyi son derece etkili kullanarak, verimlilik, hız ve kalitede büyük artışlar elde ettiğini belirtti. Tedarik Zinciri Portalını kullanarak barkod destekli dinamik depo yönetimi ile gümrüklü saha şartlarına uyumlu satın alma faaliyetlerini gerçekleştirebildiklerini vurgulayan Güler, ''Gıda Menü Planlama Otomasyonu yapay zeka desteğiyle binlerce farklı parametreye göre yemek menülerini müşteri tercih ve beklentilerine uygun olarak planlama imkanı sağlıyor. Sistem, akıllı kap yönlendirme teknolojisi ile porsiyonlamayı yaparken, yemeklerin peronlardan yüklenmesini, sevkiyatını ve teslimat sürecini mobil cihazlardan yönetebilme olanağını da sunuyor'' dedi.
ESBAŞ'ın Ege Serbest Bölgesinin giriş-çıkışlarının insansız otomatik kontrolünden, kalite, yönetim, kapasite ve işçilik konularına kadar tüm aşamalardaki çalışmaları dijital uygulamalar ile yönettiğini belirten Dr. Faruk Güler, şöyle devam etti:
''Gümrükleme ve Dış Ticaret Otomasyonu aracılığıyla Bölgeye giren binek araçları, plaka tanıma sistemi ile tamamen otomatik olarak görebiliyoruz. İnşaat peyzaj, çevre temizliği gibi ESBAŞ’ın Ege Serbest Bölgesinde verdiği belediyecilik hizmetleri tamamen dijital platform üzerinden yürütülmektedir. Bunun yanı sıra, dünyadaki iki uzay kampının biri olan ve ESBAŞ’ın himayesinde bulunan Uzay Kampı Türkiye’nin rezervasyon, konaklama, operasyon, tesis planlama ve yönetimine kadar tüm sisteminin de dijital dönüşümünü sağlamış bulunuyoruz. Çalışanlarımız, tüm bu gelişim ve değişim süreçlerine katkıda bulunmak için kendi yazılımımız olan ‘ESBAŞ Öneri Katkı ve Üretim Platformu-ESKÜP’ üzerinden inovasyon yarışına girmiş durumdalar. Şirketimiz, her çalışanımızı, inovatif fikirlerini ESKÜP üzerinden bildirmeleri konusunda desteklemektedir. Bu sayede her çalışanımızın şirketimizin dijital dönüşümü hikâyesinde katkısı olmaktadır. ESBAŞ’ta dijitalleşme başladı ve artık durdurulamayacak hızda ilerliyor. Yenilikçi olmayan ve trendleri takip etmeyen kuruluşların yaşama şansının azaldığı günümüzde, şirketimizde dijital gelişim için yapılan uygulamalardan çok memnunum.''
Dr. Faruk Güler, ESBAŞ’ın yazılım ekibinin 2021 yılında da kurum için yazılım geliştirmeye devam ettiğini ve şirketlerinin daha hızlı ve kararlı bir şekilde dijital dönüşüme yolculuğuna devam edeceğini belirterek sözlerine şöyle tamamladı.
''Yakın zamanda kurumsal iş süreçlerimizin dijitalleşmesinde kullanılan E-Flow programı aracılığı ile yaptığımız ESKÜP ve ESBİS-BOYS başla bitir projeleri ile NETOLOJİ Firması tarafından BPM ve Dijital Dönüşüm konularında Ege ve Akdeniz Bölgesinde birinci olduk. Bu ödül çıktığımız bu yolda ne kadar doğru adımlar attığımızı bizlere gösterdi. Dijital dönüşüm çalışmalarımızla felsefemizi oluşturan (Mükemmellik Yolunda Her gün Yeni Bir Adım) sloganımızla dijitalleşme konusunda da Türkiye’deki serbest bölgelere model olma iddiamızı daha da pekiştirmiş olacağız.''
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum