Pandemi dönemi çocuklara nasıl anlatılmalı?

Köşe Yazarımız Büşra Arslan, Pandemi döneminde çocuklarla iletişim kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazdı.

Pandemi dönemi çocuklara nasıl anlatılmalı?
18 Nisan 2021 - 15:33 - Güncelleme: 18 Nisan 2021 - 16:01
Büşra Arslan'ın köşe yazısı şöyle:
"Ülkemizde Covid-19 salgınının görülmeye başlamasıyla hayatımızda bir takım değişiklikler meydana gelmiş, rutin olarak yürüttüğümüz yaşamsal faaliyetlerimiz farklılaşmıştır. Hayatımızdaki bu farklılaşmadan yalnızca yetişkin bireyler değil çocuklar da fazlasıyla etkilenmiştir. Okullarına yüzyüze olarak devam edememekle birlikte bir anda farklı bir yaşam şekline dahil olan çocuklarımız, akranlarıyla eskisi gibi görüşememeye başlamış birçok psikolojik etkiyle karşı karşıya kalmışlardır.Bu süreçte çocukların üzerinde oluşabilecek olumsuz etkileri azaltmak ebeveynlerin birer görevi haline gelmiştir.
Pekala koronavirüs ve yaşadığımız pandemi sürecini çocuklara nasıl anlatılmalı?                  Bu sorunun cevabına geldiğimizde ilk olarak yapmamız gereken şey içinde olduğumuz bu durumu çocuğumuza doğru bir biçimde aktarmadır. Aktarıma koronavirüsün tanımı yaparak başlamalı, bu tanımı yaparken de çocuğumuzun gelişimsel dönemi göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru bir iletişim yakalamak için çocukla göz teması kurmalı, soracağı sorular sabırla dinlenip açıklanmalıdır. Tanım yapıldıktan sonra koronavirüsten korunmanın mümkün olduğu belirtilerek yapılması gerekenler üzerine konuşulmalıdır.Muhtemelen daha önce karşılaşmadığı maskenin kullanımı uygulamalı olarak gösterilmelidir. Maskeden ürken çocuklar için sağlıklı olmakla birlikte renkli, sevdiği figür yahut karakteri içeren maskelerin kullanılması durumu azda olsa onların gözünden eğlenceli hale getirebilir.
Genellikle çocuklara sevgiler fiziksel yakınlık ile gösterilir. Daha önceden sarılmaya alışık olan çocukların bir anda bu davranış biçiminden uzak kalması onu olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu nedenle sosyal mesafe kavramının üzerinde durulmalı, insanlarla arasındaki mesafenin duygusal olarak bir eksiklik oluşturmadığı anlatılmalıdır.
Gündem sebebiyle gün içerisinde takip edilen olumsuz haberler çocuğun kaygı düzeyini arttıracağı için olabildiğince çocuğun yanında takip edilmemelidir. Bu sürecin ciddi olduğu aktarılmalı fakat ‘’ ellerimizi güzelce yıkarsak, insanlarla aramıza mesafe koyarsak ve maskemizi takarsak bu hastalığın bulaşmasından korunabilir, sevdiğimiz insanları da koruyabiliriz’’ gibi söylemlerde bulunulmalıdır. Bu söylemlere ekleme olarak da bu sürecin geçici olduğunu belirtmekte fayda sağlayacaktır.
Çocukların gelişimsel her döneminde anne ve babayla olan iletişimi oldukça önemlidir. Bu süreçte de anne-baba-çocuk arasındaki iletişim ne kadar kuvvetliyse durumda o derece sağlıklı şekilde atlatılacaktır. Çocukların rol ve model aldığı kişiler öncelikle anne ve babasıdır. Bu nedenle çocuğa aktarılan bilgileri ve yapması gereken davranışları öncelikle ebeveynlerin gerçekleştirmesi gerektiği unutulmamalıdır."

            Psikolojik Danışman Büşra Arslan
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları