Salim Yılmaz

Salim Yılmaz


DEMOKRAASİ

30 Ocak 2022 - 10:37

DEMOKRAASİ
Biraz gezinelim mi dostlarım en yeni ve en uygar yönetim şeklinin tellerinde? Tatil günü de olsa, adı ''Bam'' olan tele fazla basçez ama uyarayım..
Başlıktan yola çıkalım!. Gereksiz  ''a'' sarfiyatı yapan harf fetişistlerinin yoğun olarak yaşadığı yerlerde dört başı mamur bir demokrasiye rastlayamayız. Kendine demokrattır onlar!.
Sığ sularda çimmeyi göze alırsak; halkın kendi kendini yönettiği rejimdir deyip çıkarız işin içinden. Bu yazının devamını yazmaya falan da gerek kalmaz! 
Kazın ayağının biyolojik kesitini resimleyip anlatmayacak olsam da, az biraz bilgiyle donanmanın faydası var. E öyle değil kazın ayağı çünkü..
En sevdiğim tanımı şudur demokrasinin..  ''Gezegendeki tüm üye veya vatandaşların, herhangi bir organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir demokrasi.''
Ne olduğu ve ne olmadığı konularında binlerce örnek verilebilir. İlk aklıma gelen, tıpış tıpış sandığa gitmek değildir. Oy vermekle biten bir süreç hiç değildir. Demokrasi bir devinimin adıdır.. 
Alain Touraine isimli bir ihtiyar delikanlının Yapı Kredi Yayınlarından 2015 yılında  çıkan  ''Demokrasi Nedir?''  kitabını bu yazının içeriğiyle yetinmeyecek okurlara salık veririm bu arada. 
Evet!. Bir devinimdir demokrasi.. Seçmen listelerinin muhtarlıklarda asılmasıyla başlayıp oy kullanımının bitimiyle sınırlandırılması olası değildir.. 
Demokrasi hesap sormaktır!.
Demokrasi sendikal çalışma yaşamının garantisidir!.
Demokrasi, örgütlenmesi gereken toplumun bu doğrultudaki katalizörüdür adeta, örgütlü toplumdur!. Çok seslilik, çok renkliliktir..
Demokrasi kendinden olmayana tahammül sanatıdır, hoşgörünün tavanıdır..
Evimizde veya sokakta yaşayan dört ayaklı dostlarımızın da her türlü hakkının olduğuna inanmak ve bu doğrultuda davranmaktır..
Anayasalarda seyahat özgürlüğü falan yazmak yetmez! O seyahatin maddi ve manevi alt yapısını da sağlamaktır demokrasi..
Düşünce özgürlüğüdür. Herkesin düşüncesini hür bir şekilde açıklama ve yayma özgürlüğüdür.. 
Özerk üniversitedir. Parasız barınma, sağlık ve eğitimdir.. 
Demokrasi var ya demokrasi!
Asla  ‘ Demokraasi  ‘ değildir…
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum