Salim Yılmaz

Salim Yılmaz


TARİHTE AĞUSTOS

23 Ağustos 2021 - 09:49

Yazı konusunda sıkıntı çektiğimi hatırlamam hiç!. Öyle ya! Oslo ya da Stokholm’de yaşamıyoruz. Gündem yönünden pek zengin bir ülkeyiz. Salgın yaz, Taliban yaz, gazetecilere ve siyasilere yönelik şiddeti yaz, yangın yaz, sel yaz; bitmez!. Bitmez de; yoruyor bu gündem beni hanidir dostlarım.
Örneğin; gündeme dair yazmaya kalksam kanser ilaçlarının neredeyse yüzde dörtbin beşyüz farkla üniversite hastanelerine satıldığını yazabilirim. Ya da; salgın döneminde milyonerlerimizin ne kadar arttığı konusunda kalem oynatarak sizin de canınızı derinden sıkabilirim. Bugün böyle yapmak istemiyorum, yapmayacağım da! Ağustos'u yazacağım. Şimdikini değil ama; geçmişteki ağustos aylarında neler yaşanmış bir bakalım diyorum birlikte. Bugüne nazaran gönlümüzü ferahlatacak nice olaylara denk geleceğimize eminim bu yolculukta. Haydi!.
99 yıl önce bugünlerde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hazırlıkları tamamlayıp ‘ Büyük Taarruz ‘ un emrini veriyordu. 9 Eylül 1922’de, İzmir’de düşmanın denize dökülmesiyle sonuçlanacak muhteşem zaferin arefesiydi o günler..
Konu şanlı kurtuluş tarihi olunca zaferler bitmez. 1915 yılının ağustos ayında cihan tarihine yazılan ‘ Çanakkale Geçilmez ‘ destanının İkinci Anafartalar Zaferi aşaması yaşanmaktaydı..
1923 yılının kasım ayında müzakereleri başlayan Lozan Antlaşması da tarihin bir ağustos ayında yerini almıştır.. 1924 yılının 4 Ağustos günü yürürlüğe girmiştir emperyalizme karşı verilen savaşın zafer metni..
Ruhumuzu daraltacak olaylar yaşandıysa da hiç girmeyeceğim oralara.. Devam edelim..
Tercihim hep rakı olsa da; tee 338 yıl önce bugünlerde, bir ağustos ayında Dom Perignon ilk şampanyayı üretmiş dostlarım.
Düşüncenin suç olmadığını, olamayacağını savunuruz hep.. 18 ve 19.yüzyılları karışıklıklar içinde geçen İspanya’da Kral Juan Carlos 25 yıl önce yine bir ağustos ayında siyasi suçlulara af getirmiş..
Emperyalizmin tarihi eskidir, kanla yazılmıştır.. Buna rağmen 19. Yüzyıl ulus devletlerin ortaya çıktığı dönemdir. Endonezya da 76 yıl önce bir ağustos ayında ilan etmiş bağımsızlığını Hollanda’ya karşı.. Sömürü kılık değiştirerek devam ediyor elbette; ama boyunduruğa baş kaldırı çok önemlidir çok..
Emperyalizme atılan tokatlara devam edecek olursak; Latin Amerika’nın büyük lideri Simon Bolivar 1819 yılının bir ağustos ayında ‘ Yetti Gari ‘ deyip sömürgen İspanya’ya ilk yenilgisini tattırmış..
Faşizm tarihine yön veren ülkelerden olan İtalya’da 38 yıl öncesinin, ağustosunda ilk kez bir sosyalist lider, Bettino Craxi başbakanlık koltuğuna oturmuş..
Ünlü Pisa Kulesi’nin yapımına dile kolay 848 yıl önce bir ağustos günü başlanmış. 1960 yılının onbeş ağustos günü Zürih ve Londra Andlaşmaları uyarınca Kıbrıs bağımsız cumhuriyet oldu..
153 yıl önce bir ağustos günü Fransız Pierre Janssen sismli bir astronom helyum elementini keşfetti. ‘ Ne var bunda canım ‘ demeyin; balonlar uççekti gari..
Pek sevdiğim sanatçı Derya Alabora 62 yıl önce bir ağustos günü 'Merhaba' demiş dünyaya; ağlayarak tabii.. Yine 106 yıl önce bir ağustos akşamı binmiş sessiz gemiye Tevfik Fikret..
Ağustos ayı bir tescilli güzel de çıkarmış heybesinden.. 1952 yılının 20 Ağustos günü Napoli’de düzenlenen yarışmada Günseli Başar ‘ Avrupa Güzeli ‘ seçilerek taç giymiş..
Şampiyon satranç oyuncusu Kasparov’un ‘’ IBM Deeper Blue2 ‘’ adı verilen bilgisayar programına yenilerek karizmayı çizdirdiği tarih 1997 yılının bir ağustos günüydü..
Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı Malazgirt Zaferi tee 950 yıl önce ağustos ayında gerçekleşmiş.. Mustafa Kemal Atatürk 100 yıl öncesinin 26 Ağustos günü gezegenin en afili raconunu kesmiş: Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz!.
Orta Doğu’da huzurun kurulmasına engel etmenlerden en önemlisi petroldür. İşte ilk petrol kuyusu 1859 Ağustosunda Pensilvanya’da açılmış..
1963 yılı ağustosunun sonlarına doğru Vaşington’da yüzbinlerin katıldığı bir mitingde Martin Luther King ‘’ I Have a Dream ‘’ cümlesiyle başlamış ünlü konuşmasına.. Irklar arası eşitsizlik utancının tarihinde dönüm noktalarından biridir..
1947 Ağustosunda kimi bilim insanları halt ettiler, nükleer güç elde etmek için plütonyumu parçaladılar.. 
Göreceli bir sav olduğunu elbette kabul ediyorum. Yine de; bana göre gezegenin en güzel kadınlarından, unutulmaz Kazablanka filminin baş rol oyuncusu İngrid Bergman 67 yıl sürecek yaşamına 1915 yılının bir ağustos günü merhaba demiş..
1919 yılının 19 mayıs günü başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı 1922 yılının 30 Ağustos günü zaferle taçlandı. Bu bağlamda başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum..
Elbette geçmişte geçmişle yaşanmaz. Ama geçmişi bilmeden yarına uzanan yollarda sağlam adımlar da atılamaz.. Bir tatil günü lütfedip okuyarak bu satırlara gelen tüm dostları saygı ve sevgiyle selamlıyorum.. Umarım yeni haftanın gündem konuları müjdeler olur…
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum